DIY: Zelf kaarsen maken

In de vorige blog vertel ik hoe je oude blikken kan hergebruiken, omdat ze vaak zo mooi en kleurrijk zijn 🙂 Een manier was, om een kaars te maken in een oud blik.

En dat is wat ik hieronder ga uitleggen: Hoe maak je je eigen kaars

Dit heb je nodig:

  • Een oud pannetje
  • Een oude pollepel
  • Stukken oud kaarsvet in stukjes gebroken
  • Iets waar je je kaars in wil maken, zoals een blik.
  • Kaars lont voor kaarsen, te koop bij bijvoorbeeld de Action.
  • Lange sateprikkers of kleine stokjes
  • Plakband (eventueel)
  • Bakpapier

We gaan beginnen!

1. Hang het lontje in het blik (of in iets anders) zodat het precies op de bodem ligt, je kan hem eventueel even vastplakken met een een plakbandje. Leg de lange sateprikker over het blik en plak of knoop het lontje daar aan vast, zodat het mooi recht naar beneden hangt.

2. Nu moeten de oude kaarsstompjes gesmolten worden. Verwarm de pan ‘au bain-marie’. Zorg dat het water niet te warm wordt en roer zachtjes door de kaarsen. Langzaam zie je dat de stukken kaars steeds meer gaan smelten en kleiner worden. En uiteindelijk is de pan dan helemaal gevuld met vloeibaar kaarsvet.

Het is belangrijk dat het water niet gaat koken, anders verbrandt het kaarsvet en gaat de boel stinken. Ik heb het water flink warm laten worden en daarna het vuur op de kleinste stand gezet, wel op de grootste pit. Dat schijnt prima te werken.

Wil je een lekkere geurkaars maken? Voeg dan een paar druppels eterische olie toe aan je vloeibare kaarsvet. Lees HIER welke geuren welke werking hebben!

3. Wanneer alle kaarsvet is gesmolten, is het tijd om het in het blik te gieten. Doe dat echt heel voorzichtig, want het kaarsvet is gloeiend heet! Laat het staan tot alles is afgekoeld en het kaarsvet heeft kunnen stollen. Je zou af er af en toe nog even tegen aan kunnen tikken zodat de eventuele luchtbelletjes naar boven schieten, dan zitten er straks geen gaatjes in je kaars 🙂

4. Na een aantal uren is het kaarsvet voldoende afgekoeld en stevig. Ik heb ze laten afkoelen bij kamertemperatuur. Misschien dat het sneller gaat in de koelkast, maar ik had het gevoel dat geleidelijk afkoelen beter zou zijn.

5. Knip het lontje op gewenste lengte af en voila, je hebt je eigen kaars gemaakt!

Zie hieronder een paar leuke ideeen om je kaars in te maken!

Advertenties

Een gedachte over “DIY: Zelf kaarsen maken

  1. Pingback: Info: Etherische olie en hun eigenschap | My Creative Cocoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s